D’un pronom feble mal posat

Activitats
Gerard Galian
13.05 / 2021 / 19h 00
MACBA. Auditori Meier
imatge del projecte de Gerard Galian

D’un pronom feble mal posat
Presentació del projecte de Gerard Galian
Amb María Íñigo, Raül Garrigasait i Lluís Giménez-Mateu
 
-
 
Auditori Meier
Macba
Plaça dels Àngels 1
 
Dijous 13 de maig a les 19h
Places limitades. Inscripció prèvia.
.
 
 
D’un pronom feble mal posat és un projecte de recerca que es basa en l’anàlisi dels refugis nuclears. A partir d’aquests espais de defensa com a objectes d’estudi, la investigació s’ha centrat en la seva aparició històrica durant la guerra freda, però especialment entorn de la presència que tenen en la contemporaneïtat. Arran d’aquesta pervivència del refugi nuclear, el projecte pretén reflexionar sobre les necessitats contemporànies d’aïllament per mitjà d’un lloc que resguarda de l’exterior.
 
El convenciment d’aquesta demanda de clausura és degut a les onades de preparacionisme d’individus particulars en moments de pànic col·lectiu o a programes públics de països com Suècia, on encara avui dia és vigent la construcció de refugis amb l’objectiu d’emparar la totalitat de la seva demografia nacional.
 
Arribats a aquest punt, les preguntes són les següents: què persisteix de les formes de vida autorecloses a l’interior de l’habitatge? Quin és el valor de resguard en aïllar-se indefinidament en petits habitacles? Per tractar-ho des del pensament contemporani, la recerca s’ha centrat en l’obra del filòsof Peter Sloterdijk, especialment en la trilogia Esferas i la proposta sobre les formes de vida en el valor immunològic de l’espai envoltant. Mitjançant aquesta referència, el projecte procurarà suggerir la idea del refugi nuclear per analogia amb l’insulament a l’espai que està tècnicament dissenyat per ser immune.
 
D’un pronom feble mal posat és la proposta de Gerard Galián, que s’emmarca en la col·laboració entre el MACBA i la Sala d’Art Jove. Aquest projecte, que fou seleccionat en la modalitat d’investigació dins la convocatòria Art Jove 2020, ha comptat amb el suport de la María Íñigo, que presentarà l’activitat.
 
A la presentació també hi participaran Raül Garrigassait i Lluís Giménez-Mateu.
 
Raül Garrigassait és escriptor, traductor i hel·lenista. Ha traduït Plató, Goethe, Alèxandros Papadiamandis, Joseph Roth i Peter Sloterdijk, entre d’altres. Actualment presideix La Casa dels Clàssics, un projecte sorgit de la Col·lecció Bernat Metge que promou la creació, el pensament i la difusió dels clàssics universals.
 
Lluís Giménez-Mateu és doctor en Arquitectura i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya. És director del Departament de Representació Arquitectònica de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB).