Notes sur l’émigration – Apunts per a una pel·lícula invisible

Activitats
Presentació del llibre, en col·laboració amb el Memorial Democràtic
06.04 / 2011 / 19h 00
Museu d’Història de Catalunya
Sala Art Jove_emigration_2011

Presentació a càrrec de Luís E. Parés, Montserrat Romaní i Txuma Sánchez
Acte desenvolupat amb la col·laboració de Memorial Democràtic al Museu d’Història de Catalunya.
 
Notes sur l’émigration – Apunts per a una pel·lícula invisible és una investigació del realitzador audiovisual Luís E. Parés (Madrid, 1982) sobre Notes sur l’émigration – Espagne 1960 (1960), el primer treball cinematogràfic de Jacinto Esteva Grewe (Barcelona, 1936 – 1985) de conjunt amb Paolo Brunatto (Parigi, 1935 – Morolo, 2010). Ambdós directors van procurar amb aquest projecte documental un retrat de l’emigració espanyola que es donava en aquells moments a diferents països europeus, si bé la seva estrena a Milà el febrer de 1961 es va veure interrompuda per un estrany incident que va tenir com a conseqüència el robatori per part de grups feixistes italians de les bovines del curtmetratge, el qual pràcticament ha romàs desaparegut fins a l’actualitat.
 
La recerca de Luís E. Parés, produïda en el marc de la convocatòria per projectes d’investigació Art Jove 2010, ha tingut com a finalitat la localització del film i, així, amb la narració que es realitza amb la publicació, la desaparició, els buits i les informacions esbiaixades es transformen en les pistes d’un procés errant i que, talment com una novel·la policíaca, progressa lentament per entre fonts documentals de diversa índole que permeten entreveure uns fets del passat convulsos. Talment com en el seu moment passava amb Notes sur l’émigration – Espagne 1960, la pràctica cinematogràfica esdevé de nou el catalitzador d’una Espanya franquista on, en aquest cas, la misèria social s’acompanya d’un recorregut pel persistent exercici d’emmascarament per part dels mitjans de comunicació oficials.
 
Notes sur l’émigration – Apunts per a una pel·lícula invisible contempla també la publicació d’imatges inèdites del film que l’editor Giancomo Feltrinelli, va preparar per publicar a Itàlia a mitjan dels anys seixanta.
 
 

Sala Art Jove_emigration_2011