Syncinéma

Activitats
Núria Gómez Gabriel. Projecte d'investigació Art Jove 2016. Procés de tutoria: Sonia Fernández Pan
24.01 / 2017 / 19h 00
Auditori Meier. Macba
Sala d'Art Jove_Syncinéma_2017

Syncinéma

Núria Gómez Gabriel

Presentació del projecte d'investigació Art Jove 2016
Procés de tutoria: Sonia Fernández Pan

Auditori Meier. Macba
Dimarts 24 de gener, 19h
Plaça dels Àngels, 1. Barcelona.

-

Syncinéma

Dos actors es reuneixen per parlar -potser discutir- sobre una conversa que ells no han mantingut. Una conversa sobre l'alteració dels comportaments cinematogràfics i que se'ls ofereix per ser representada o, més aviat, incorporada. Pot una conversa arribar a convertir-se en una pràctica cinematogràfica? Pot ser cinema? Poden les pel·lícules estar fetes a base de paraules?

El terme syncinéma va ser proposat per l'artista Maurici Lemaître en el llibre Le film est déjà commence? publicat el 1952 a partir del film que va realitzar un any abans i que portava el mateix títol. Més que una pel·lícula podríem considerar-la un precedent del happening, ja que es projectava com una situació social determinada que alterava la sala, apel·lant als mateixos espectadors durant la reproducció del film. Com diu el propi Lemaître, consistia en un "fet artístic o acte social basat en l'alteració de la pantalla i de la sala mitjançant la producció de moviments en el temps i l'espai, units a la participació del públic i altres elements extrínsecs a la pròpia pel·lícula ".

El syncinéma promou un nou marc estètic per a la representació que pertany a tota una genealogia de pràctiques artístiques que alteren els comportaments cinematogràfics, com també passa amb el paracinema o el embodied cinema. Són dispositius que s'acosten a les pràctiques artístiques contemporànies i que activen el cinema com un instrument al servei de la transformació de la pel·lícula en un mitjà audiovisual: "Un mitjà sense mitjà" amb el qual desconnectar els vincles habituals de la realitat a la qual estem sotmesos. És aquí que la pantalla negra apareix com a espai radical d'expropiació del sentit i el teatre com un lloc d'estranyament que permeten que el cinema sigui molt més que imatge en moviment.

-

Syncinéma s’emmarca en la col·laboració entre el MACBA i la Sala d’Art Jove durant l’any 2016 i es un dels dos projectes seleccionats en la modalitat d’investigació dins la convocatòria Art Jove 2016.

Sala d’Art Jove presenta les seves col·laboracions 2016 amb els centres d'Art de Catalunya a través de SALA D'ART JOVE EN XARXA.