Ona Trabal i Martí de la Malla

Artistes
La teoria dels dinosaures
16.05 / 2023 / 12h 02
Sala d'Art Jove
imatges d'uns nens jugant mab dinosaures

La teoria dels dinosaures és un projecte de recerca sobre la importància dels imaginaris propis de la infància, com es generen i com els podem acompanyar. Pren els dinosaures com a cas d’estudi, atesa la presència que tenen en el món dels més petits i la fascinació que desperten.
 
Malgrat que no hi ha cap persona que hagi vist un dinosaure, són poques les criatures que no en saben dibuixar un. Per a elles, els dinosaures tenen alguna cosa especial: són éssers monstruosos, que es troben entre la realitat i la ficció, i que els susciten preguntes sobre el sentit de la vida, la història de la Terra, la procedència de la humanitat o, fins i tot, la mort.
 
Si bé tot el coneixement que tenim dels dinosaures prové de fòssils i pedres, avui assistim a una inversió dels canals d’aprenentatge. La indústria dels béns de consum i la indústria cultural han explotat aquests animals prehistòrics definint un imaginari concret al qual, quasi per obligació, accedeixen les criatures.
 
Quines diferències amaguen els dinosaures de veritat respecte dels que imaginen els més petits? Com han afectat la museologia i la representació la imatge que tenim dels dinosaures? Què fa que siguin tan interessants? Per què als adults no ens fascinen tant? Com pot acompanyar l’àmbit de l’art aquest procés de descobriment?