El ritme trepidant de la ciutat. La falta de temps es barreja amb les ganes de fer moltes coses. Amb l’espera persistent de tenir algun dia lliure per sortir a passejar a les afores; o la festa major, per anar a sopar amb amics i veïns a les places.

Pica i Fuig! El joc de trucar un timbre i sortir corrents. Una acció que amb un simple fet desencadena resultats inesperats. Aquest any volem tornar a jugar als carrers, passar-ho bé sortint del nucli urbà, reunir-nos a places per parlar i conèixer gent amb la que compartim més del que ens pensem. Posar en pràctica el què diem i el què pensem.
La programació 2014 de Sala d'Art Jove es basa en un procés de disseminació contínua de tallers, fanzines, esdeveniments, accions, trobades i potser, fins i tot, alguna exposició. Tindrà lloc per diferents espais des de maig fins a desembre de 2014.

#Expectatives#Error#Potencialitats# Legitimitat, d’esdeveniments que no sempre es poden controlar. Gaudir d'aquests moments de caiguda lliure, sense la por a estavellar-se. Justament perquè sabem que fallar en el salt vol dir fer possible un altra manera de fer les coses, i aprendre nous trucs.

Pica i Fuig! és una proposta de l’equip tutorial Sala d’Art Jove 2014, format per Inés Jover i Clàudia Segura (col·lectiu de vuelta y vuelta), Irina Mutt, i Elle Flâne.

Artistes participants: Caterina Almirall, Miguel Ayesa, Joan Bennassar Cerdà, Antònia del Rio, Enric Farrés, Miquel Garcia, Ariadna Guiteras, Laura Llaneli, Joana Llauradó, Consol Llupià, Javier Martin Llavaneras, Harley Martínez, Daniel Moreno, Clàudia Pagès, Pablo P. Becerra, Juan Martín Rico, Luca Rullo, Marta Van Tartwijk, Irene Visa.
 

PICA I FUIG!
Taller 1: Documentació
#Expectatives#Error#Potencialitats# Legitimitat

7,8,9 de maig
16-20h
Lloc: Halfhouse. Av Vallvidrera 69, baixos. Barcelona

Taller amb Isidoro Valcárcel Medina i Lúa Coderch

Amb la col·laboració de Caterina Almirall, Joan Bennassar Cerdà, Antònia del Rio, Enric Farrés, Ariadna Guiteras, Laura Llaneli, Harley Martínez, Pablo P. Becerra, Marta Van Tartwijk

Documentació és el primer dels tres tallers amb què s’obre Pica i fuig!, la programació 2014 de Sala d’Art Jove. Durant tres dies es treballarà a l’entorn del document com a eina i metodologia artística. Amb el desmuntatge de la representació i la relativització del document, amb el qüestionament dels criteris de realitat i de veritat, ens interessa parlar de pràctiques artístiques que formulen una crítica que no es limita al camp estètic, sinó que es proposa com a comentari social, polític i cultural en un sentit ampli.

-

Isidoro Valcárcel Medina (Múrcia, 1937). Premi Nacional d'Arts Plàstiques 2007. El seu treball al llarg de més de quaranta anys està dotat d’un gran rigor i coherència, amb propostes que suposen una actitud compromesa i allunyada dels aspectes comercials de l'art. Inicia la seva trajectòria en relació amb la pintura informalista, per passar ràpidament a enquadrar el seu treball en l’art objectiu, constructivista i racional. D’una fase que ell mateix anomena com a “pintura habitable” evoluciona cap a la construcció de llocs mitjançant environaments i la performance. Per ell l’art sols té sentit quan ens fa conscients i responsables d’una realitat personal.

Lua Coderch (Iquitos, Perú, 1982). Llicenciada en Belles Arts i Màster en Produccions Artístiques i Recerca per la Universitat de Barcelona. Es va formar també com a escultora a l'Escola Massana. Va obtenir la beca PAIR de la Fundació Suñol, la beca de creació artística de la Fundació Guasch-Coranty i la beca del ConCA per a la recerca i la creació en els àmbits artístics i de pensament. Ha estat artista resident a SMART Amsterdam amb una beca A'dam Hangar-MART del programa internacional d'intercanvi HANGAR-AECID.

PICA I FUIG!
Taller 2: Narrativitat
#Expectatives#Error#Potencialitats# Legitimitat

24, 25, 26 de maig
19-23h
Lloc: Nook Nook
. C. Nou de la Rambla 143

Taller amb Lucía Egaña i Martí Manen

Amb la col·laboració de Miquel García, Laura Llaneli, Martin Llavaneras, Consol Llupià, Daniel Moreno, Clàudia Pagès, Martin Rico
 
Narrativitat és el segon taller dins la progarmació de Sala d'Art Jove, Pica i Fuig! En aquest cas, el taller girarà entorn a la narrativitat dins les pràctiques artístiques. A partir dels projectes dels artistes de la temporada 2014, s'establiran temes entorn a les formes de relat i transmissió de continguts a partir de les obres, les relacions entre diferents disciplines narratives com la literatura, el cinema i l'art.
El taller es planteja com una deriva que atravessarà diversos àmbits i pràctiques, on el propi procés construirà el sentit. Part dels continguts dels tallers seran inclosos en la publicació de Pica i Fuig! Que entre l'equip tutorial, artistes i participants del taller es relaitzarà al llarg de la temporada 2014.

L'horari serà nocturn, amb sopar organitzat per Nyam Nyam.

-
 
Lucia Egaña Rojas (1979) treballa com artista independent. El seu fil constant son les produccions col·laboratives que problematitzen la construcció d'imaginaris socials en la cultura popular.  Ha col · laborat  amb diversos col·lectius; desBASURAment (www.desbasurament.org), minipimer.tv, laboratori experimental de vídeo en temps real, o La Muestra Marrana, festival de conema post-porno. El seus articles i textos es poden llegir a Violencia de la intimidad.
 
Martí Manen (1976) és comissari i crític d’art. Ha escrit dos llibres; Salir de la exposición i Contarlo todo sin saber cómo, en ambdós llibres es reflexiona sobre els límits de l'exposició i les diferents capes de relat que pot transmetre una obra. Resideix a Estocolm, on imparteix classes a Curator Lab. Actualment, junt amb David Armengol està coordinant el programa anual de Fabra and Coats amb l'exposició El text, principis i sortides.
 
NOOK NOOK. És una associació que funciona com a petita sala de projeccions audiovisuals i de concerts per a socis i compta també amb estudis per a músics i artistes. Part del seu equip ha organitzat festivals com el Surpas (Portbou) i actualment el Norpas (Täälintehdas, Finlandia). A la sala principal del Nook Nook s'ha cedit l'espai en nombroses ocasions per a festivals com el Loop o el Plaga, i col·laboracions amb El pressentiment d'Espai en blanc. Nombrosos artistes que han presentat allà els seus projectes.

PICA I FUIG!
Taller 3: Comunitats
#Expectatives#Error#Potencialitats# Legitimitat

4, 5, 6 de juny
19-23h
Lloc: Experimentem amb l'Art
. C. Torrijos 68

Inscripcions: artjove.bsf@gencat.cat

Taller amb CCCB Centre de Cultivos Contemporáneos del Barrio i Democracia

Amb la col·laboració de Caterina Almirall, Miguel Ayesa, Consol Llupià, Daniel Moreno, Claudia Pagès, Antonia del Rio, Luca Rullo, Marta Van Tartwijk, Irene Visa

Comunitats, tercer taller dins la progarmació de Sala d'Art Jove 2014. Trencant un somni de nit d'estiu, en un oasis del bullici urbà, a l'interior de la vil.la de Gràcia, una vetllada d'ambient festiu i relaxat, de sopar compartit, aquest taller es un convit a divagar i tertuliar quina es la reciprocitat del treball dels artistes amb les comunitats versus l'autoría individual, quina pot estar la creació de peces conjuntes des de la col.lectivitat, la comunitat, la mancomunitat, la corporativitat, l'identitat, l'expropiació, la reapropiació o la solidaritat. Quins son els còdigs de cada grup, com s'estableix la comunicació, quines son les diversitats en els temps de treball i del procés amb les distintes formes de comunitat. Quins son el procomuns, els intangibles, les relacions jerarquitzades invisibles i els fils de cohesió: mecanismes interns de creació i destrucció.

Hi haurà soparet que farem entretotes, assistits per dos cuiners que pertanyen a Col.lectius Llibertaris

-
 
CCCB Centre de Cultivos Contemporáneos de Barrio és un espai on la frivolitat i el seriós es barregen sense distingir-se. On utilitzar pràctiques i eines del món de la producció cultural i aplicar-les a problemes de primera necessitat dins del context del barri del Poble Sec. http://centrodecultivoscontemporaneosdelbarrio.wordpress.com/

Democracia (Iván López i Pablo España). Els seus projectes responen a una preocupació sobre la progressiva escenificació dels àmbits de convivència; visible, no només en la importància, cada vegada major, de la imatge, sinó també en la gradual incorporació del simulacre a diversos camps de la vida quotidiana, com ara la política, la tecnologia o la cultura. Directors de la revista Nolens Volens, han comissariat No Futuro, Madrid Abierto 2008, CREADOR DE DUEÑOS o Arte útil. Van ser fundadors del col · lectiu El Perro (1989-2006) http://www.democracia.com.es/

Experimentem amb l’Art és una entitat educativa que treballa a partir de l'art contemporani i els processos creatius entesos com a eina per fomentar la capacitat crítica i creativa de les persones. L'activitat principal de l'entitat és el disseny i realització de projectes artisticoeducatius, així com la gestió de l'Espai EART, espai que compta entre altres amb el programa de Residència EART, l’Escola EART, així com diversos cursos adreçats a un públic no especialitzat.
http://www.experimentem.org/