L'aire que respiro

Exhibitions
Annegien Van Doorn, Miguel Orcal, Raül Roncero. Procés de tutoria: Daniel Chust Peters.
16.04 — 05.06 / 2009 / 20h 00
Sala d'Art Jove
Sala d'Art Jove_L'aire que respiro_2009

Annegien van Doorn: From: annegienvandoorn@gmail.com
 
Aquest projecte és una recopilació dels meus correus electrònics, vinculats al procés del meu establiment a Barcelona. Els mails que he enviat a partir del moment en que vaig decidir buscar un programa de postgrau (maig de 2006) estan escrits sobre papers de 70x100 cm. Els destinataris van des de persones conegudes (ja sigui un amic o un professor, per exemple) fins a persones desconegudes, amb les quals es va establint eventualment una relació amistosa. La manera d’escriure reflecteix un lent procés d’adopció de l’idioma i com l’ús d’aquest llenguatge va alterant la meva pròpia identitat.
 
L’ordre cronològic i la forma d’escriure en aquests correus electrònics construeixen un text absurd en tant que mostren sempre una única banda de la conversa, barrejant diferents missatges a través d’una forma d’escriure molt ingènua. Una recuperació parcial de la meva vida i de la meva manera de relacionar-me amb les persones a través d’un mitjà de comunicació ja socialment acceptat. Tot un cúmul d’informació enviat a cada moment, encara que només sigui per dir: “d’acord, ens veiem després”.
 
 
Miguel Orcal: L’Altre Ésser (imaginari i realitat del “robot” en la cultura contemporània)
 
M’interessa la imatge del “robot” com a representació del futur (un futur que s’ha anat fent realitat en els últims anys) i com la seva imatge ha anat evolucionant i canviant de dècada en dècada. Una imatge que va començar en el món de la ficció i que en els útlims anys es torna cada vegada més cotidiana.
 
En aquest projecte treballaré principalment la imatge que té “el robot” dins de la cultura contemporània; es crearà un arxiu d’imatges sobre “robots” dels últims 70 anys.
 
Aquest arxiu serà reproduït mitjançant la tècnica del dibuix a llapis en un format de Din A-4, inspirant-me en les il·lustracions científiques utilitzades per a la creació d’arxius dels segles XVII i XVIII. El dibuix em permet igualar les imatges; aquestes es tornen bàsiques i simples, creant un tot homogeni.
 
Raül Rancero: Evolucions: Fotogramas
 
Producció, repetició i prototip són paraules que  normalment estan vinculades al món industrial de la fabricació d’objectes. Però què és el que succeeix quan els mitjans de comunicació utilitzen les persones mateixes com a productes? El resultat és que aquestes persones poden arribar a transformar-se en models a seguir per la pròpia societat; en altres paraules, aquestes persones poden acabar esdevenint un prototip social.
 
La repetició continuada d’aquests prototips per part dels mitjans de comunicació pot arribar a generar en la societat, unes tendències i uns rols, que condicionin la creació identitària de les persones.
 
Evolucions: Fotogramas ens mostra el procés de canvi constant d'aquests prototips durant els 63 anys d'història de la revista cinematogràfica.
 

Sala d'Art Jove_L'aire que respiro_2009