LLOC:
BASSA DE L’ENCANYISSADA
AL DAVANT DE LA CASA DE FUSTA
PARC NATURAL DEL DELTA DE L’EBRE
CRÈDITS
ARTISTA:
GUILLEM GASPARÍN CALVET
COAUTOR DELS TEXTOS:
JOAN ANTONI FORCADELL
A CURA DE:
ALFRED PORRES
AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
LO PATI, CENTRE D’ART DE LES TERRES DE L’EBRE
A R B Ó: Permanència, Canvi, Oblit i Regressió
Hi ha dues realitats del sud de Catalunya que voregen l’oblit: el Delta de l’Ebre, amenaçat per la regressió física de les seves costes, menystingut a tots els nivells durant dècades, i el llegat cultural d’aquesta zona, representat per l’obra literària de Sebastià Juan Arbó, un escriptor marginat en el marc de la literatura catalana, i part de l’obra del qual es troba inèdita en esborranys, manuscrits i mecanoscrits a l’Arxiu Comarcal del Montsià.
L’obra de Guillem Gasparin ubicada al mirador de la bassa de l’Encanyissada al davant de la Casa de Fusta, és una instal·lació a partir treball de maquetació editorial i disseny gràfic, que es materialitza en díptics seriats i numerats que, col·lectivament, formen un trencaclosques gràfic i tipogràfic que compon la paraula ARBÓ. Es tracta d’una proposta efímera, una instal·lació que facilita una lectura clara i impactant en una primera impressió, però, a mesura que els díptics es desplacen i es modifiquen gràcies al treball de seriat i numeració, la paraula ARBÓ experimenta canvis que afecten tant a nivell visual com de llegibilitat.
Així, aquesta instal·lació busca no només rescatar l’obra literària de Sebastià Juan Arbó sinó també posar en relleu la importància del territori i la seva connectivitat amb la producció artística.
Els díptics seriats representen les fases de regressió (tant física com de la memòria) i les fases de la situació paral·lela tant del Delta de l’Ebre com del llegat del seu autor de capçalera: permanència, oblit, canvi i regressió. Aquestes lletres, que trobem a l’interior de l’obra, estan exposades tant a les inclemències meteorològiques com a l’acció humana. És, precisament, l’ésser humà el responsable de degradar l’obra, ja que cada espectador te l’oportunitat d’endur-se’n una part.. Així, es crea una relació directa entre el deteriorament progressiu de la peça i la intervenció humana, simbolitzant la manera com l’acció de les persones impacta sobre el territori i la memòria del Delta de l’Ebre.
A R B Ó: Permanència, Canvi, Oblit i Regressió s’emmarca en la col·laboració entre Lo Pati. Centre d’Art Terres de l’Ebre i la Sala d’Art Jove.