LA REPETICIÓ I LA DIFERÈNCIA. TRANSFORMACIÓ, REOMPLIMENT I CONTEXT EN L'EMERGÈNCIA ARTÍSTICA

DATA:
DEL 14 AL 16 DE DESEMBRE DE 2010.

LLOCS:
SALA D’ART JOVE
CC. SANT ANDREU
CC. CAN FELIPA

CRÈDITS

CONVIDATS:
FERRAN BARENBLIT
EDU HURTADO
ROSA PERA
JOAN MOREY
FREDERIC MONTORNÉS
ROCÍO GRACIA IPIÑA
MARIBEL LÓPEZ.
ALEXANDRA NAVRATIL
GLORIA PICAZO.
JEFFREY SWARTZ
LEIRE VERGARA
JORDI MITJÀ

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
SANT ANDREU CONTEMPORANI
ARTS VISUALS CAN FELIPA

DESCARREGA:
PROGRAMA DE LES JORNADES

LA REPETICIÓ I LA DIFERÈNCIA. TRANSFORMACIÓ, REOMPLIMENT I CONTEXT EN L’EMERGÈNCIA ARTÍSTICA

Què significa avui en dia la noció art emergent? Què comporta emergir en una escena artística determinada? Quines són les implicacions que això té amb relació a aquesta mateixa escena i els actors que la conformen?

En els darrers anys hi ha hagut canvis significatius en el context de l’art contemporani que han afectat tant els productors culturals i les pràctiques artístiques com els processos per emergir-hi. El procés per consolidar nous valors i significats en el camp de l’art no es pot deixar d’entendre actualment en relació amb una crisi econòmica i una redefinició de les polítiques culturals d’un abast més ampli; si bé, al mateix temps, també pensem que l’emergència artística, com a espai per a l’experimentació i la innovació, és un àmbit des d’on es rellegeix incessantment el panorama artístic i des d’on també es poden procurar impulsos per transformar-lo.

La Sala d’Art Jove, Sant Andreu Contemporani i Arts Visuals Can Felipa han esdevingut els darrers anys tres espais de referència pel que fa a l’articulació de les dinàmiques per a la promoció de l’art emergent, en el context català i de Barcelona en particular. El fet de generar conjuntament unes jornades de debat sobre l’emergència respon a la necessitat de reflexionar sobre la prpia idiosincràsia i les implicacions del nostre treball i, molt especialment, vol ser una crida als nostres usuaris i col·laboradors, així com a productors culturals de perfil divers, estudiants i a totes les persones interessades, per debatre sobre les necessitats i les oportunitats que actualment es donen en relació amb el treball dels artistes emergents i en la gestió de l’art contemporani.

La perspectiva per abordar la situació vol ser igualment diàfana, i amb les jornades tractarà aspectes que concerneixen tant la promoció d’artistes, les economies de l’art, les polítiques, el comissariat, la formació, la professionalització i el treball en xarxa com la mediació cultural. Així mateix, a banda de presentar casos del moment actual, amb les jornades també es procurarà articular un enfocament retrospectiu sobre aquests aspectes.

Hem agrupat les intervencions en tres taules rodones que tindran lloc a la Sala d’Art Jove, al Centre Cívic Sant Andreu i al Centre Cívic Can Felipa, consecutivament els dies 14, 15 i 16 de desembre. Amb els lemes amb què encapçalem cada taula —la transformació, el reompliment i el context— volem posar èmfasi en la dicotomia que hem apuntat d’entrada: l’oscil·lació entre la consolidació de nous valors i l’alteració del mateix camp de l’art, que és on entenem que se situen —o pensem que hauríem de ser capaços de situar— els espais de l’emergència en el nostre teixit cultural. La tensió de reomplir una estructura i transformar-la al mateix temps, així com el repte de posar en relació les pràctiques artístiques en un context social més ampli, són aspectes que procurem sintetitzar també amb el mateix títol de les jornades: “La repetició i la diferència”. Passat i present, reproducció i innovació, monleg i diàleg, són alguns dels contrastos que pensem que entren en joc a l’hora d’abordar actualment la qüestió de l’emergència en la pràctica de l’art.

 

PROGRAMA:

SALA D’ART JOVE
Transformació. Llocs d’emergència i estructures de trasvasament de valor
Dimarts 14 de desembre a les 18.30 h.
Presentació: Eugeni Villalbí, Secretaride Joventut de la Generalitat de Catalunya en funcions.
Moderació: Oriol Fontdevila i Txuma Sánchez.

Ferran Barenblit. Director de CA2M Centro de Arte 2 de Mayo.Móstoles, Madrid. El comissari i l’exposició com a eina de transvasament de valor: Anys 90 Distància 0;Interzona; Vostestaquí; Antes que todo.
Edu Hurtado. Situar-se en l’emergència. Un petit relat d’economiesi polítiques culturals.
Rosa Pera. Directora del Bolit, Centred’Art Contemporani. Girona. Algunes reflexions sobre creativitat, emergència i formació.
Joan Morey. Artista audiovisual. Jerarquia i poder. La pràctica artística en l’entremat institucionali de mercat.

 

SANT ANDREU CONTEMPORANI
Reompliment. Promo Surfing, efervescència i supermercat
Dimecres 15 de desembre a les 18.30 h.
Presentació: Jordi Pino
Moderació: David Armengol i Amanda Cuesta.

Frederic Montornés. Comissari independent. Succeeix alguna cosa a Barcelona? Ser emergent el 2010.
Rocío Gracia Ipiña. Col·lectiu RMS La Asociación. Després de l’emergència.
Maribel López. Galerista i comissària independent. Construint marca, generant valor: la galeria.
Alexandra Navratil. Artista visual. Artista en residència:un recorregut personal per ISCP (Nova York), IMMA (Dublín), Goldsmith (Londres) i Hangar (Barcelona).

 

CENTRE CÍVIC CAN FELIPA
Context. Les xarxes de l’emergència.
Dijous 16 de desembre a les 18.30 h.
Presentació: Carme Turégano, Directora de Serveis a les Persones del Districte de Sant Martí, Ajuntament de Barcelona.
Moderació: Jordi Ribas i Joana Hurtado.

Gloria Picazo. Directora del Centre d’Art la Panera. Situació de l’art emergent català des dels anys 80: transformació social i del territori.
Jeffrey Swartz. Crític d’art. Artistes independents a l’espai: el gir urbanístic i l’activisme artístic a Barcelona, 1991-2010.
Leire Vergara. Comissària independent. El context emocional i les polítiques de l’amistat.
Jordi Mitjà. Artista visual. Cada context dibuixa les seves venes. (L’artista enfront del lloc).